Domluvily jsme si schůzku s Rebelbean, sleduji ho na Insta už nějakou dobu a kdo se za tím skrývá, jak vypadá, mě zajímá. Jdeme tam, sraz na Vlněně. Vcházíme do prostorné nové moderní kavárny, objednáváme si u baru, protože se tu objednává u baru, což se mi dost líbí. nikdo tě neruší dotazy máte už vybráno nebo dáte si ještě něco, když si užíváš chvilku klidu nebo když řešíš životně důležité téma, kde jinde, než u kafe či vína😊. A už přichází k nám
Rebelbean je Michal Štec, rebel, mladý, sympatický, kávový a životní nadšenec, pozitivní, usměvavý, pokorný, pijící 2-3 kávy denně, jehož koníčkem je nákup domén😊 tolik nám toho o sobě řekl, představovali jsme si tak 30 minut drahocenného Michalova času pro mých 10 otázek a my povídali, povídali, smáli se a naslouchali a byly z toho 3 hodiny krásného sdílení.
Tak teď už co jsme se dozvěděly
Nápad se zrodil v roce 2013, Rebelbean oslavil na podzim 6 let existence.
Jak to všechno začalo?
Nejdříve to byla má one man show, já jako barista, provozní z Brna, jsem stál na křižovatce, zda odjet do zahraničí či začít na volné noze. Potkal jsem se s rodinným známým, který provozuje Metalshop a tak vznikl nápad: kafe pro rockery😊já mám zkušenosti z kavárny, kamarád Honza pracuje v pražírně, Metal shop je velký, známý, má svou klientelu a ta bude online nakupovat mou kávu. Vymyslel jsem brand, jeden můj známý mi nakreslil logo a Honza upražil kafe, které jsme na základě degustací vybrali. První šarže se rozdala kamarádům, heslo znělo: jeden rebelbean, jedno kafe.
S novým rokem 2014 se balíčky začaly distribuovat do metal shopu, ale tam se to vůbec nechytlo😊 a díky tomu, že káva byla špička toho, co šlo dělat, se undergroundovým způsobem začala šířit mezi lidi v Brně. Prvním zákazníkem byla kavárna Mitte, kde jsem předtím pracoval. S batohem jsem jezdil na akce, festivaly, soutěžil jsem s kávou na akci Barista roku.
Pomalu se zvedal objem pražení. Když Honza dopražil v práci, já jsem odpoledne nastupoval ke stroji a pražil Rebelbean. Poté jsem dělal balíčky a faktury a ráno vše vzal, rozeslal a rozvážel s ruksakem po Brně.
Citíl jste se v tom od začátku dobře? Vnímal jste rizika či strachy?
Nevnímal jsem žádné riziko, cash flow bylo na měsíční bázi, nebyly v tom půjčky, pouze mé úspory.
Jednou se o měsíc zpozdila dovážka kávy a rebelbeanjakoby nebyl. Vyplnil jsem pauzu brigádou baristy.
Pak došlo k zajímavému zlomu, bylBarista roku 2015 u Petry Veselé,kde naše káva ve slepé degustaci získalapo Geishe z Mammacoffeedruhé místo, tak jsme si řekli, asi to kafe je fakt dobré, opřeme se do toho, na jaře 2015 jsme založillisro, vzali půjčku, nakoupili paletu kávy, kávovar, stan, stoly, vše jsem měl složené na pavlači v 1 plus 1. Jezdili jsmena farmářské trhy a akce. Našli jsme detašové pracoviště skladu, došli jsme k tomu, že již je třeba vlastní výroba, která bude stát odhadem 3.5-4 milióny korun. A čím budete ručit kluci? Zeptali se v bance.No a my že máme jen starou Corsu (auto😊) a foťák, takže se nám vysmáli a my pokračovali dál…..
Čekali jsme a pražili dva roky u jiné firmymající projekty v Ugandě. Mimochodem letos se nám to povedlo a přivezli kávu i nám. Když už banka viděla, že peníze, které dáváme za tuto službu, by pokryly splátky, půjčili nám na startupové podnikání.
Jaro 2017 v Jundrově, kde nás je 5, praží se 2 x do týdne, jsme velkoobchodní pražírna.
Mezitím vznikl ještě jeden podnik – kavárna, barber shop a tetovací salón v centru Brna, domluvili jsme se na pop up, pronajali si espresso stroj a rozjeli první fyzické místo rebelů a udělali jsme si z toho show room.
Musím vzpomenout na jeden odvážný projekt z roku 2016 – na Zelném trhu jsme dostali možnost dát si stánek. Na inzerát jsme našli cargo kolo, objeli jsme s ním blok, naložili do auta a rozhodli se udělat ruční filtrovanou kávu, limo a balíčky.
Nejlepší na tom bylo, že jsme nabrali zapálenou partu lidí, kterou máme dodnes.Parkovali jsme v podzemní garáži, každý den v 5:30 začínala ranní směna, přijeli na náměstí, z kašny nabrali vodu, napojili se na elektřinu a jelo se. Vůbec nás nenapadlo, že budeme řešit vlivy počasí, takže dopolední směna se spálila, odpolední zmokla:) Přesto nás to moc bavilo, ale finančně se to nevyplatilo. Nakonec se nám povedlo kolo prodat do květinářství.
Fungujete aktivně mimo kavárny?
Jezdíme na akce, cateringy, objednané svatby, farmářské trhy a eventy. Když jsme si začali dělat tabulky, pochopili jsme, kam jet, abychom vydělávali. Naší klientelou je Generali,RedHat, Microsoft, IT konference, Divadlo Bolka Polívky, kam jezdímedělat kafe na premiéry se stánkem a baristou, také na slavnosti vánoční či dýňové. Je fajn být stále v kontaktu s lidmi.
Co je Váš další projekt?
Toho je😊
Nyní se hodně zajímám o kapsle, rozebírám to, pitvám. Klientela kapslí je zvyklá na premium kvalitu kávy, k tomu technologie samotná je super, ochranná atmosféra, stálá kvalita………hmmmmmmmmmmmm kapsle😊 už mě také lákají😊naše představa je prodávat tento produkt do hotelů a všude tam, kde by ji naši klienti Rebelbean rádi, ale nechtějí pořizovat kávovar za třeba 50.000,- Kč
Dříve jsme chtěli dotáhnout projekt Kafe a Vejce, který jsme nestihli, byl by super na festivaly, po ránu, kocovinka, dobrá vejce k tomu dobrý kafe
Teď to udělali kluci Eggoskvělá vajíčka na náměstí…..
Spolupracujeme s TEDxem v Brně, vždy děláme nějaký dárek do tašek, našli jsme recept na kávu s vejcem, znáte to? Když se začne se vařit voda, nasype se do ní mleté kafe, vylouhuje, hodí se tam celé vejce, které se semkne a vsákne všechen lógr😊
A my si řekli, že to bude sranda, koupili jsme 300 krabiček, 300 vajec, udělali jsme krabičky, seno, sáček s namletou kávou a vejce s nápisem “Nevíš? Tak sleduj“ a návod. Bylo s tím strašně moc práce a z toho totální hejt😊 MILOVAT NEBO NENÁVIDĚT? Bylo to kontroverzní. Lidi to oslovilo, dostali vizitku a vzoreček kafe.
Rebelství vidíme v tom dělat věci po svém a pevně si za nimi stát.
Ještě jeden projekt čeká v šuplíku. Tyčinky ze slupek kávy nazývaných Cascara.
Tyčinky jsme vymysleli, vytunili příchutě, obaly, vyladili dokonalý produkt, vyšli s tím na trh a za měsíc vydalo MZ vyhlášku, že se nesmí prodávat, takže jsme to stáhli a od té doby to spí a čeká na svůj čas.
Jak vznikla tato krásná kavárna na Vlněně?
Odstartoval to roadtrip do USA jako inspirace pro prostor kavárny. Jde o moderní koncept bez obsluhy se spoustou protoru pro hosty s klidem na práci a zábavu. Otevřela se nedávno, v listopadu 2018. Práce na ni započaly již v lednu. V podstatě celý rok jsme ladili detaily a připravovali se na provoz.
Kdo navrhl a vyladil interiér?
Interiér je výsledkem spolupráce studia Kaplan Architekti a Tomáš Horalík Aleliér.
Vyrábíte si občerstvení sami?
Částečně. Děláme bagely, prodáváme sladkosti a pečivo. Vše je od lokálních dodavatelů, o kterých víme, že dělají skvěle svoji práci.
Spolupracujeme s William & Thomas Bakery, Ovegano, Lenka na to peče, Cukrářství Marinák……….
Co když vás osloví zájemce o vaši kávu či by chtěl otevřít kavárnu?
Jsme schopni pomoci v jakékoliv fázi, konzultace jsou zdarma. Poradíme s uspořádáním baru, vybavením či zaškolením.
……………………………………………………………………….
Jaký je váš názor na kávu s mlékem?
Záleží na každém člověku a jeho snášenlivosti, já proti tomu určitě nic nemám.
Jaké je vaše motto, slogan či hláška, podle které fungujete?
Go hard or go home.
Moc děkuji Michale, za Váš čas, nadšení a píli.
Jsem šťatná, že jsme mohly vyslechnout celý krásný příběh.
REBELBEAN, splněný coffeedream